27 november 2021
bamboosa

Hoe duurzaam is kleding tegenwoordig?

Duurzaamheid hier, duurzaamheid daar. Je hoort het tegenwoordig alleen maar. Voornamelijk ook als het om kleding gaat. Er worden serieuze stappen gezet in de kledingindustrie om de nieuwste mode zo duurzaam mogelijk te maken. Het doel is dan ook om uiteindelijk alle kledingstukken een circulair leven te geven.

Duurzame materialen

Het belangrijkste waar een duurzaam kledingstuk mee begint is het materiaal. Hier kan namelijk al begonnen worden aan het onderscheid tussen duurzaam en niet duurzaam. Door met duurzame materialen te werken, zoals bamboe en recyclebaar katoen, is het mogelijk om kleding te recyclen. Kleding is niet alleen duurzaam als het gaat om materiaal. Het begint immers met materiaal, maar al snel is er meer nodig om de duurzaamheid ervan te waarborgen. Eerder werden slechts een aantal kledingstukken gemaakt van duurzaam materiaal. Tegenwoordig is het zo dat steeds meer kledingstukken worden gemaakt van duurzaam materiaal. Denk bijvoorbeeld aan bamboesokken van Bamboosa. Maar ook onderbroeken, handschoenen en broeken van spijkerstof.

Wanneer kleding gedragen is en een leven heeft gehad, is het mogelijk om de kleding weer in te leveren, waarna het een recycleproces in gaat. Tijdens zo’n proces wordt de kleding vernieuwd of eventueel aangepast om vervolgens weer tot een nieuw kledingstuk gemaakt en verkocht te worden.

Druk op de kledingindustrie

De kledingindustrie is over het algemeen een grote vervuiler als het gaat om het milieu. Hierdoor nemen veel kledingbedrijven duurzaamheid steeds serieuzer en nemen ze allerlei initiatieven om ervoor te zorgen dat de druk op het milieu wordt verminderd. Niet alleen ecologisch, maar ook economisch en sociaal gezien voelen ze zich verantwoordelijk. Er komen steeds meer keurmerken en initiatieven bij die de beloftes van de fabrikanten controleren en waarborgen.